Marilyn Monroe, filmicoon van de 20e eeuw

Marilyn Monroe dood

Marilyn Monroe, filmicoon van de 20e eeuw; Op 5 augustus 1962 werd het lichaam van Marilyn Monroe ontdekt in haar huis in Los Angeles. In 2022 bestaat het 60 jaar. Tijdens haar korte leven werd Marilyn Monroe een seksueel icoon en een filmster. Ze heeft eerder een relatie gehad met verschillende prominente en soms belangrijke jongens. Ze stierf op 36-jarige leeftijd, maar haar doodsoorzaak is het onderwerp van veel gissingen.

Marilyn Monroe dood
Marilyn Monroe dood

Norma Jeane Mortensen werd op 1 juni 1926 in Los Angeles geboren. Later in haar leven neemt ze de naam Gladys Baker aan. Gladys trouwde in 1924 met Martin Edward Mortensen, maar ze scheidden kort daarna.

In 1928 gingen ze uit elkaar. Charles Stanley Gifford is haar biologische vader, volgens een DNA-test uit 2022 die op haar bloedmonster is uitgevoerd. Charles en Gladys komen elkaar tegen in de filmstudio waar ze allebei werken.

Vanwege zijn psychische problemen bezoekt Gladys regelmatig een psychiatrisch centrum. Daarom hebben verschillende pleeggezinnen Norma Jeane in huis genomen.

Ze was bijna waarschijnlijk het slachtoffer van seksueel misbruik als kind. Ze kijkt graag films en hoopt in de toekomst actrice te worden. Op dat moment woonde ze bij haar pleegouders, de Goddards. Erwin Goddard moet verhuizen naar West Virginia om zijn baan te behouden.

Monroe Spears Marilyn

In 1944 werkt Norma Jeane in een wapenfabriek van Van Nuys. Ze wordt aan hem voorgesteld door David Conover, een Amerikaanse militaire fotograaf die gespecialiseerd is in het fotograferen van werkende vrouwen. In 1945 wint ze een contract en begint haar professionele modellencarrière. Ze is te zien in advertenties voor op mannen gerichte tijdschriften als een pin-up. Om haar kansen op werk te vergroten, bleekt ze haar haar. Het jaar daarop geeft Twentieth Century Fox haar een filmdeal.

Na het mislukken van de film hervatte ze haar zoektocht naar werk. Marilyn wordt naakt gefotografeerd voor kalenderdoeleinden. Ze heeft geen moeite om zich uit te kleden voor de camera. Johnny Hyde, vice-president van het William Morris Agency, heeft haar als zijn minnares.

Hij bemachtigt haar rollen in de films

The Asphalt Jungle van John Huston uit 1950 en All About Eve van Joseph Mankiewicz. Twenty-First Century Fox biedt haar nog een filmcontract aan.

Volgens The Hollywood Reporter en Variety verdient ze vanwege haar optreden “een leidende rol vanwege haar uitstekende vertolking” en “heeft ze een gemakkelijke levering die haar aantrekkingskracht verzekert.”

Marilyn Monroe dood
Marilyn Monroe dood

Monroe speelde een gekke babysitter in de thriller, en Zanuck gebruikte de rol om Monroe’s acteervermogen te evalueren in een meer veeleisende dramatische rol. Crowther zei dat ze niet voorbereid was op de rol, terwijl Variety verklaarde dat de moeilijkheden van de film voortkwamen uit het schrijven.